LCHF?

LCHF står för: Må bättre & orka mer! Och på riktigt står det för low carb, high fat. Alltså lite kolhydrater, stor andel fett. Det bygger på att fett mättar bättre än kolhydrater i längden, därmed behöver man inte äta stup i kvarten och får leva utan ständig hunger. Utmärkt för viktnedgång OCH god hälsa.

Naturlig mat är det som gäller.

Man äter alla slags kött: nöt, gris, kyckling, vilt, också fisk och skaldjur i alla de slag.

ÄGG!

Grönsaker med lite kolhydrater i är det bästa valet, dvs äter man ovanjordgrönsaker är man inom ganska bra kolhydratmängd.

Mejeriprodukter som smör, grädde, fet ost och feta yoghurtar är bra och ger mer smak i maten.

Lite nötter och bär är okej. Rotfrukter om man inte är väldigt känslig för kolhydrater och vill ner i vikt.

Man kan kolla på innehållsförteckningen, och hålla sig till de produkter som innehåller högst 5 gram kolhydrater/100g. Fast det systemet kan vara missledande i vissa fall. Exempelvis olika nötter innehåller kolhydrater från 3-20g/100g, men de är ändå ok i små mängder, eftersom proportionen till fettet (typ över 50g/100g) är bra. Än en gång om man inte är alltför kh-känslig och de triggar sötsuget.

Som dryck är vatten och vichy de allra bästa alternativen!

Så man undviker alltså potatis, ris, pasta och bröd. Sådant som innehåller mycket med socker och stärkelse. Också frukt är att undvika. Inga lightprodukter och så lite tillsatsämnen som möjligt. Det finns socker och stärkelse i så gott som alla produkter nu för tiden, så det lönar sej att kolla vad det är man riktigt proppar i sej!

(Kolla gärna kostdoktorns hemsida för mer detaljerad info)

Min idealmat

Jag började med lchf för att gå ner i vikt, men med tiden märkte jag alla andra positiva ”biverkningar”, jag mår generellt mycket bättre med lchf. Piggare, lättare, nöjdare och mer energi.

Lågkolhydratkost fungerar för dem som vill ner i vikt eftersom man lämnar bort sådant som höjer blodsockret såsom stärkelse och socker. Då blodsockret hålls stabilt, skjuts det inte ut en massa insulin som stoppar fettförbränningen. Med andra ord hålls fettförbränningen igång så länge man inte höjer sitt blodsocker och får insulin ut i kroppen. Dessutom får man inte de trista dimparna mellan måltider då blodsockret sjunker så evigt, eftersom man aldrig skickar det i höjden.

 Ät så gott som allt kött och fisk och räkor och och och

alla sorters kål, gurka, avokado, lök, tomat, svamp, paprika,

smör, grädde, ägg, creme fraiche, ostar, turkisk yoghurt,

drick vichy och smaksatt vatten, NAMM!

När det gäller alkoholdryck är torra eller halvtorra vin det som tillåts vid fest,( och rent brännvin, ex vodka..).

Bär och nötter när jag inte är på strikta linjen.

Färsk basilika, gräslök, vitlök, citronmeliss, lime, chili, spiskummin, paprikapulver, himalayasalt och olika peppar gör maten suberb.

Det är ganska så svårt att helt hålla sig utan tillsatsämnen i dagens matsamhälle, så man kan försöka följa regeln: högst tre tillsatsämnen i varorna man köper. Och förstå att tillsatsämnena inte alltid är utmärkta med E och siffror utan de skriver också ut namnen på dem ibland, så man inte direkt ska reagera på att de är tillsatsämnen… , undvik alltså gärna sådana produkter där de finns ex glukos, fruktos, maltodextrin eller andra ord man knappt kan uttala, bara socker, stärkelse och syntetkaki med andra ord. Om man vill vara helt säker på att produkterna är utan insprutat socker eller andra ämnen (som ex. besprutninggifter) så är det dags att börja odla helt själv i ren jord (var man nu den finner), och föda upp egna gräsbetande djur. :) Eller hitta ett ställe som säljer bra produkter där de odlas och gräsbetas, och du kan lita på deras ord.

Faktum är alltså att det är krångligt att äta helt ren mat, men man kan göra sitt bästa. Vilket redan det troligtvis är en stor förbättring om man är socker- och färdigmatmissbrukare.

Det behöver inte göras svårare än så.. :D (Om man då skippar att starta egen bondgård och växthus dvs)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg - Jonas Bergqvist

en sida om min lchf-färd och min vardag

Helénes baksida

en sida om min lchf-färd och min vardag

LifeZone

Just another WordPress.com site

%d bloggare gillar detta: