Sidan är under construction!
Det enklaste och bästa målet:
Bacon och ägg
Jag tror inte att det behövs något recept på det men det är bra att ibland påminnas om de enkla alternativen också. Här på bilden serverar jag med brieost, tomat och vårlök. MUMS!
Expresspizza
Botten: medvurst (eller salami eller ordentlig skinka)
tomatpuré
chilipulver
krossad vitlök
jalopeno
mycke ost
oregano
Släng ingredienserna i skriven ordning på bakplåtspapper och in i ugnen, 200grader ca 10min (bäst på galler) och du har en fabolous pizza!! Jag har också nångång använt tonfisk (blandat med lite creme fraiche) som botten men då blir det ju inte så sammanhållande, gott nog!!
Blomkålsmos med baconsvamplökgräddsås eller maletköttsås
Blommismos
1 blomkålshuvud
100g smör
1/2 – 1 tsk salt
malen vitpeppar efter smak
1 tsk muskot
Koka blomkålen och häll av vattnet. Låt smöret smälta lite på blommisen och ”tråtta” den sedan för hand. Tillsätt kryddor när mosen är av passlig konsistens. Om man vill ha lösare mos, kan man sätta i lite vispgrädde också.
Baconsvamplökgräddsås
2 pkt bra bacon (lidls är relativt ok)
5-6 champinjoner
1 lök
0,5 l fullfet grädde
salt och peppar efter smak
Skär bacon, svamp och lök i önskad storlek. Stek allt i smör och tillsätt grädde och kryddor. Koka ihop tills grädden är passligt tjocknad 🙂 Servera med någon krispig grönsak, som t ex gurka eller paprika, eftersom det blir ganska mäktigt annars. Detta brukar räcka till 4 portioner. Väldigt mättande!
Maletköttsås
400g malet kött
1 stor lök
1-3 vitlöksklyftor
0,5l grädde
Kryddor efter smak (salt, vitpeppar, chilipulver, biffkrydda (utan tillsatsämnen och glukos), paprikapulver)
Stekmalet kött, hackad lök och vitlök i mycket smör. krydda. Tillsätt grädde, koka upp till passlig konsistens. Gottgott!
Fancyshmancy brunchomelett
2 portioner:
4 ägg
en hutt grädde
kryddor efter egen smak
10+ skivor medvurst
1/2 lök
en klyfta vitlök
1/2 tomat
ost efter egen smak, jag satte 6 skivor Oltermanni
en näve krossade cashewnötter
Blanda äggen med grädden och kryddorna.
Kryddorna jag använde var salt, peppar, grillkrydda (utan socker och E621!!), färsk basilika, vitvinsvinäger, balsamico, olivolja och lime .
Rosta nötterna i het panna med salt. Sätt nötterna åt sidan och låt svalna lite.
Riktigt stor klick med smör i pannan (samma panna ) och ge sällskap av löken och vitlöken. Tillsätt också ganska snabbt medvursten.
Häll äggblandningen i pannan och rör om några varv före det sätter sig. Hyvla ost så mycket du vill och tomat i små tärningar, och sprid ut dem på omeletten. Vid det här skedet tar jag bort pannan från plattan och kämpar och försöker och jobbar med att få omeletten vikt…. Sen halverar man den. Servera med cashewnötter och vad man än vill för färskt. Jag vill alltid ha nåt färskt och frescht på sidan så det inte känns så jättetungt. Gurkan fick den äran idag. Detta är lyxigt värre! NJUUUUUT!!
Great snack: Ostchips
Hyvla fullfet ost (ex Oltermanni, Arlas Natura), och lägg dubbelvikt på bakplåtspapper. De är goda helt naturella, men testa krydda med chilipulver, vitlökspulver och/eller spiskummin. Hitta din egen favoritkryddblandning. Lägg i 225 graders ugn i ca 5-8 min, beroende på ugnen. Vakta hela tiden, de bränns i ett nafs! Super snack att dippa med gurka och paprika i ex cremefraiche kryddat med vitlök eller paprikapulver, lökpulver, chilipulver eller whatever kryddor.
Ostbröd och breadstix
Version Tall av ostbröd:
3 ägg
80 g mandelmjöl (Meiras lilla påse)
150 g riven ost (jag använde Valios pizzajuusto)
3 msk linfrön
3 dryga msk philadelphiaost (eller annan färskost)
lite skalade sesamfrön på topp
Rör ihop allt och klicka önskade brödstorlekar på bakplåtspapper. ”Sprinkla” sesamfröna. Smeten är ganska lös men var inte rädd, det blir nog bra Grädda i 15-20 min i 200 grader.
Version Small av ostbröd:
3 ägg
80g mandelmjöl (Meiras lilla påse)
150g riven ost (jag använde Valios pizzajuusto)
1/2 tsk bakpulver
Blanda torra, tillsätt våta, klicka på bakplåtspapper, ugnen 200 grader ca 15 min. Klappat och klart!
Have a gott bröd!!
Skär brödet i ”stickor” och rosta i panna så de får fin färg och blir krispiga. De är goda att dippa i tzatziki.
Här serverade med småskure kassler, paprika och gurka.
Tzatziki
2 dl grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
1/3 gurka
Skär gurkan ganska smått. Riv vitlöken. Blanda allt. Har du tid, kläm vätskan ur gurkan, så blir det inte ”rinnigt”. Jag brukar inte idas för det är lika gott ändå 🙂
Lämna en kommentar